Barion Pixel

Koncentrációs gyakorlatok mindenkinek

Ingerek milliói érnek minden másodpercben – hangok, fények, hideg-meleg, érintések, színek, ízek. Ezek mindegyikét képtelenség tudatosan megélni, ezért az agyad folyamatosan szelektál közülük, az aktuális állapotodnak megfelelően. Vannak olyan élethelyzetek is, amikor ennél jóval több figyelemre és koncentrációra van szükséged. Ilyen helyzetek például a vizsgák, krízishelyzetek, ezért nem árt ha ismersz néhány koncentrációs gyakorlatot amik segítségedre lehetnek.

Koncentrációs gyakorlatok mindenkinek

Ilyenkor a tudatod még jobban beszűkül és arra az egy dologra koncentrál minden erejével. Az elméd ilyenkor “egy hegyűvé” válik – nem érdekli a külső környezet – a figyelmedet folyamatosan azon az egy ponton tartja.

Nos, ez az a koncentráció, aminek a tökéletesítésével fogsz eljutni a meditációhoz. Ahhoz a meditációhoz, ami lehetőséget biztosít számodra a szellemi, érzelmi, és lelki léted javítására.

Miért fontos a koncentráció?

A koncentrált gondolatoknak óriási ereje van, ezért a koncentráció segítségével:
megakadályozhatod, hogy a gondolataid céltalanul kalandozzanak,
megláthatod a jelenségek mögött rejlő összefüggéseket
örömtelivé, hatékonyabbá és eredményesebbé teheti a munkát, amit végzel
csökkenti a hibalehetőségek számát
pozitív irányba változtatja meg a személyiségedet, és az egészségi állapotodat

A jó hír: a koncentráció tanulható
A koncentrációs gyakorlatok célja az elméd edzése.
Türelem koncentráció – ülj le egy székre – helyezkedj el kényelmesen. És NE mozdulj! Figyeld közben az idő múlását – bird ki fél órán át. Mozdulatlanul, testhelyzet változtatása nélkül. Végezd el a gyakorlatot minden nap. Eleinte nehéz és fájdalmas lesz. Aztán eljön majd a nap, amikor a test fájdalma eltűnik, és csak az elme zavartalansága marad.
Figyelem koncentráció – keress egy bonyolult szövegezésű figyelem-igényes könyvet, majd ülj ki egy zajos, forgalmas parkba. Próbáld meg kizárni a külvilágot, és mélyedj el az olvasásban.
Erő koncentráció -a teljesítőképességedet teszed vele próbára – viszont elvégezve hihetetlen önbizalmat ad. Vállalj olyan megerőltető munkát, amit a kedvezőtlen körülmények ellenére is mindenképpen elvégzel – bármilyen fáradtságba is kerül.

Gyakorolj jóga ászanákat – szabályozd a légzésed, és az instrukcióknak megfelelően hangold össze a jóga ászanákkal, miközben figyeld és tudatosítsd magadban a tested minden reakcióját.

Mantrázz! – a mantrák a koncentráció fontos eszközei, energiát adó szavak. A mantraként ismételgetett szó hangrezgései életerővel töltenek fel, pozitív irányba hangolják a gondolataidat, érzéseidet, segítik a belső egyensúly kialakítását, fejlesztik a memóriát és a koncentrációs készséget.

Koncentrálj egyetlen tárgyra , legyen az bármilyen hétköznapi – figyeld meg alaposan, majd próbáld meg minden részletében leírni, és a vele kapcsolatos érzéseidet is jellemezni.
Koncentrálj egy olyan eseményre, amit szeretnél ha megtörténne veled – játszd le magadban a történetet, mintha egy filmet látnál. Majd képzeld bele magad ebbe a filmbe – éld át érzelmileg.
A helyes koncentráció megköveteli, hogy a testedben rejlő összes erőt egy fókuszba gyűjtsd. Minden erőd, érzésed és akaratod a cél elérését szolgálja – emiatt a tudatodból minden másnak el kell tűnnie – így eggyé tudsz olvadni a koncentrációd tárgyával, megteremtve ezzel a lehetőségét annak, hogy beléphess abba a meditatív állapotba, ami elhozza számodra a békét, és nyugalmat.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .