Meditációval a negatív gondolatok ellen

A Te gondolataid is szabadon jönnek-mennek – felbukkannak, majd eltűnnek. Észrevetted, hogy a negatív töltetű gondolataidhoz kapcsolódó kellemetlen érzésekre jobban emlékszel? Hogy ezek  az érzések nagyban meghatározzák miként látod önmagad, az életed, másokat? Ezek a rossz gondolatok azok, amelyek megkeserítheti az életedet, mert nem hagyják, hogy kiélvezd a pillanatot – a most megismételhetetlenségét.

Hol a hiba?

Vannak tipikus negatív gondolkodási hibák – nézzük: magadra ismersz?

 • Figyelmen kivul hagyod a pozitívumot.(Pl.:”Más is kapott ajándékot nem csak én…)
 • A legrosszabb eshetőségre gondolsz. (“Úgyis kudarcot vallok”)
 • Végletekben gondolkodsz. Amikor a dolgok feketék vagy fehérek, a szürke nem létezik.(Ha nem sikerül – soha többé nem próbálkozom”)
 • Felcimkézed önmagad (“csődtömeg vagyok, ügyetlen vagyok”)
 • Felnagyítod a problémát (“Nem figyel rám, nem vagyok neki fontos)
 • Általánosítasz egyetlen esemény alapján (“Nem vettek fel – alkalmatlan vagyok mindenre”)
 • Negatív szűrés – amikor  egyetlen negatív részlet kiragadása alapján az egész szituációt negatívan minősíted (Késik a busz – nem lesz izgalmas a kirándulás)
 • „Kell” és „kellene” állítások – Elvárásokat fogalmazol meg önmagad vagy mások felé ( Meg kell tanulnod a verset.)

A negatív gondolatok hatása

A gondolataidnak ereje van. Teremtő ereje.  Azzal, hogy  negatívan gondolsz önmagadra folyamatosan rombolod az önértékelésedet, az önbecsülésedet, és az önbizalmadat, a kialakult negatív énkép miatt pedig garantáltan szorongóvá, frusztrálttá, depresszióssá válhatsz és  sikertelen lesz az életed. Amire a legtöbbet fókuszálsz, amire a legtöbbet  gondolsz –  az fog létrejönni az életedben! Amikor negatívan gondolsz a jövődre – determinálhatod azt, hiszen ennek a gondolatnak rendelsz alá mindent. 

Hogyan segíthet a meditáció a negatív gondolatok elűzésében?

 

Lelki egyensúlyod megteremtése érdekében le kell csendesíteni az elmédet- el kell hallgattatni a fejedben folyamatosan cikázó legtöbbször negatív gondolatokat, önkorlátozó hiedelmeket – hitrendszereket, ítéleteket – ellenkező esetben a pozitív gondolatok nem tudnak érvényesülni. Az elme lecsendesítésére több módszer is létezik:

  1. Lazits tudatosan – alkalmazd az autogén tréninget vagy jógázz rendszeresen, ezek segítenek majd a stressz leküzdésében, a tudatos koncentráció miatt pedig elűzik majd a feszültséget okozó gondolat áradatot. 
  2. Törölj és írd felül – amikor észreveszed, hogy újra negatívan viszonyulsz valamihez, vagy éppen ítélkezel magad fölött – mondd azt magadban, hogy “Törlés”- majd írd felül egy pozitív megerősítéssel. 
  3. Meditálj rendszeresen – a meditáció során a tudatod nem a külvilággal kapcsolatos gondolatokra koncentrál, hanem a

belső énedhez fordul – a belső világod felfedezésével sikerül majd fenntartani az elméd üres fókuszált állapotát, azt az állapotot, ahol nincsenek előre gyártott ítéletek.  A gondolataid fegyelmezése és a figyelmed koncentrálása révén oldódni fog a szorongásod, félelemmentes, békés lesz minden, ami elősegíti, hogy pozitív irányba tudj  javítani a gondolataidon, és az életeden. Amint elkezded megtapasztalni a belső békéd forrását, megszabadulhatsz a tudatod negativitásától: a haszontalan gondolkodástól, a félelemmel, kétséggel és aggodalommal feltöltött gondolataidtól. 

Hogy lehetséges ez? A meditáció alatt  az a feladat, hogy ha elkalandozik a figyelmed, akkor ezt észrevedd és visszahozd. Ez a típusú metakogníció (észreveszed, hogy merre járnak a gondolataid) egyre javul, erősödik és már nem csak a meditációban, hanem a hétköznapi életedben is. Ezáltal hamarabb észreveszed, ha stresszt okozó, aggodalmaskodó, visszahúzó  vagy negatív gondolataid vannak – és időben tudsz pozitívan  reagálni rájuk. Ahogy egyre inkább észreveszed  a negatív gondolataidat, egyre jobban erősödik majd az a képességed, hogy elengedd őket, és ne rágódj  egy problémán annyit – ezáltal idővel a gondolkodásmódod is egyre pozitívabb lesz.

A negatív gondolkodásmód nem vezet semmi jóra – eredményét valószínüleg most is a saját bőrödön tapasztalod. Te is érzed – ideje változtatni és elindulni egy pozitív életszemlélet felé, ami kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tehet Téged és a környezetedben élőket is.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .